Friday, June 4, 2010

A Walkie Talkie

My new Kenwood Walkie Talkie set, bought June 2nd, 2010

1. Lama dah aku teringin untuk memiliki satu set Walkie Talkie. Aku ada 1set walkie talkie before this, tapi distance range agak limited. Walau pun dikira cukup bagus, aku perlukan yang lebih extensive. So, aku bertekad untuk mencari distance range yang lebih jauh. Alhamdulillah setelah puas mencari, akhirnya aku dapat 1set walkie talkie yang agak bagus, sesuai dengan kehendak aku. So far aku dah try and sangat berpuas hati.

2. Untuk apa aku beli nie? 1st, aku memang suka sangat 2way radio ni. Rasa sangat cool lahh benda ni. Dulu masa sekolah cikgu selalu tanya nak jadi apa, aku selalunya memang tak ada jawapan yang tetap. Tapi kalau 10 org cikgu tanya, kira 7 kali laa aku jawab aku nak jadi polis. Sebab polis pegang pistol/ senapang. Polis juga bergaya bersama walkie talkie. Kebetulan, hobi photography ni, kita pegang equipment mcm sniper, kira okey lahh. Then, ada pulak sistem komunikasi berkesan, lagilahh bergaya kan.

3. Sorry aku bergurau je tadi. Ok, antara tujuan aku beli device ni ialah untuk membantu aku bila involve dalam big event photography assignments, contohnya golf tournament, di mana komunikasi antara photographer penting. Jadi, alat ni sangatlah membantu. Lain-lain kelebihan dari pengalaman lepas. Banyak kali device ni membantu bila aku memandu 2-3 buah kereta ke destinasi. Kita boleh beritahu bila nak berhenti, minta pendapat mana nak makan, untuk maybe bagi info tentang apa yang menarik di sekeliling jalan, dan yang paling penting menghilangkan rasa bosan dan mengantuk.

Itu sahaja untuk kali ni...





Akmal Adanan,
0127655165


7 comments:

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

haha...walkie talkie mmg terbaik..haha..

Zie Rosli said...

Hey Mal..

Finally got a chance to read your blog.. Good one.. I only have a few things to say.. Cant recall when was the last time I opened mine.. Hahaa!!

You're one VERY, VERY, talented photographer. You're gifted. I'm so so proud of you.

Keep it up, my friend :) U'll do well.

AKMAL PHOTOGRAPHY said...

Khairi, memang best kan ...

Uzie,
Hehehe, u are too much praising me.. :)
Im still an amateur photographer ...still a lot to be explore. Gud luck, u have another 6 days to go !!!

mrfattah said...

mal..
kenwood siri ape mal ko nye nih??
ok ka yg ko pkai skg? aku pon dok tercarik2 ni

nasr said...

entri pasal walkie talkie ni teringat ak kat mmber mse belaja dulu. dia ada walkie talkie kegunaan utk dia ngn awek dia. hostel dekat gak laa.. sng diaorg nk communicate kononnya.

lepas ni bole le walkietalkie ngn jee ek mal. hehehe.. *jee tu awek ko ke mal?? =)

AKMAL PHOTOGRAPHY said...

Fatah, aku pon Xtau laaaa ape model,
tp yg penting mmg ok laaa

Din, btol tu, mmg best ade benda nie... senang,
jee??? eheheeeee rahsia secret admire kot

A.O.D rudy said...

mihahah.. dan juga comm set ini boleh digunakan ketika bermain paintball..

btw..projek dua tayar macamana?