Wednesday, February 24, 2010

TODAY & TOMORROW

Part 1 students of Hotel & Tourism Management, Dec-Apr2010
Picture taken on the Tourism (HATIC) Induction Day, sometime in January, 2010.


1. Satu masa dulu, aku adalah antara salah sorang antara student-student yg berada di sini (UiTM Melaka). Masih segar dalam ingatan semua history suka dan duka zaman belajar. Ada senior, junior, bf, gf, ponteng kelas, score test, fail subject, and bermacam-macam lagi. Kadang-kadang rasa perit sgt masa belajar nie. Banyak kelas kene attend, assignments to be submitted, lecturer yang garang, kesatria, ko kurikulum aktiviti, dan banyak lagi. Bosan? kadang-kadang ye jugak.

2. Masa tu terasa nk cepat je nk abeskan study and bekerja. Malas nk fikir masalah-masalah assignments nie, malas nk bangun pagi datang kelas, malas lahh segala-galanya. Kalau kerja, kita ade banyak duit, best, bebas, glamour etc. Then, bila sampai waktunya, bila aku habis belajar, and dapat bekerja. Aku rasa seronok sangat. Bebas dari segala benda-benda universiti nie. Tapi sayang, apa yg aku fikirkan Xseindah yang disangka.

3. Masa tu baru aku tau, saat paling seronok adalah saat kita menjadi pelajar. Pertama, kita ada ramai kawan. Di office, kawan kita Xlah seramai 30 org in a class dan beratus lagi di hostel. Dulu jika kita malas dtg kelas kita boleh sesekali ponteng, bila bekerja ponteng kerja adalah satu kesalahan yg sgt serious. Datang kerja Xboleh lewat, everyday sharp 8am kena ada office. Kalau dulu kelas kamu pack, 8.30-4.20pm... masa bekerja lagi pack, aku masuk 8.00am dan selalunya balik around 9.00pm everyday. Kalau dulu sabtu & ahad adalah hari cuti and ada cuti semester, sekarang jgn harap laa nk cuti lama. Sabtu or ahad pun kamu kene kerja especially in tourism industry. Kalau dulu malas buat assignments (yg Xde laa susah mana pon) skrg assignments required by the boss and demand from the tourists is even greater.

4. Tp, itu adalah realiti hidup. Semakin dewasa seseorang itu, dia akan mempunyai lebih banyak tanggungjawab. Tanggungjawab kepada diri sendiri, kerja, suami/isteri, anak-anak, ibu dan ayah dan macam-macam lagi. Ape pun we have to enjoy everything we have in hand ....






Akmal Adanan,
0127655165

2 comments:

sakura said...

kesian nye myy letcure

AKMAL PHOTOGRAPHY said...

kesian??
ehehehe ape laa u ....
thanks yaa dtg sini