Sunday, May 24, 2009

MY 4th ANNI =)

Hari nie adalah hari gaji bagi penjawat2 awam, seperti bulan2 biasa… tapi, hari nie adalah satu hari yg penting bagi aku. Hari nie 25.05.2009 genaplah 4 tahun aku menceburkan diri dalam photography. Masa nie aku tengah shoot Uncle & Aunty aku bersanding kat umah aku menggunakan Nikon F90x kesayangan ayah aku (sorry dah hilang kamera tue). Macam2 pengalaman dah aku lalui selama 4tahun nie, Alhamdulillah, aku dpt belajar byk ilmu dari hari2 yang dulu. Masih ingat masa tue, macam mana susahnye nak amek gambar dengan film SLR. Kalau sekarang aku diberi pilihan utk shoot event in film, mungkin aku tolak. Tp jauh dalam hati nie, aku teringin nk guna film SLR semula utk suka2. Sbb feel die bile nk shoot lain compare to digital. U have to think wisely each frame of ur shot, itu yg membuat kite berfikir lebih dalam, dan kreatif. Nantilahh, nk cari camera2 lama yg aku penah guna dulu mcm Canon F1, atau Nikon FM2.

Thanks to abah, bukak peluang aku join photography nie dulu. Start dr pegang2 lampu n backdrop, skrg aku pula yg snap gambar. Thanks jgk bg aku keyakinan utk shoot pengantin2 die dulu. Mlm td aku jugak teringat kat Arwah Hj.Ismail, yg hidup dan matinya adalah fotografi. Beliaulah yg byk mengajar aku asas2 fotografi mase awal2 aku belajar foto nie. Aku nk ucap thanks jugak pada rakan UiTM aku, Faiezi yg mengajar aku asas2 photoshop. Byk aku amek masa die utk study mende yg susah sgt pada aku satu masa dulu. Thanks to Din yg develop blog aku. Thanks abg Wan Shamrill open byk peluang pada aku utk work dgn org2 besar. Special thanks jugak kepada x- and bakal client yg yakin hasil kerja aku - ramai yg dah mempunyai anak. Jugak kpd member2 K'FOSE, Photoskool, Dunia Fotografi, C9images dan semua rakan2 yg mengenali, dekat, ataupun jauh. Terima Kasih.

Macam menang oskar plak ucap terima kasih kat org ramai ..ekeke. Ape pun, harap aku dapat enhance skill aku dalam photography nie, dan menjadi lebih berjaya in the next future. Aku sgt berharap bidang fotografi nie dipandang tinggi seperti di negara luar. So, photographers out there... lets work forwards, produce more great pictures and gain respects. PEACE !!!

*Jas for LeClefsMalaysia 2345-0115 miza. 25/05/09




Akmal Adanan, Photographer
+6012.7655.165
official website http://www.akmaladanan.com/
email address akmaladanan@yahoo.com
YM akmaladanan@yahoo.com
my ex-blog http://akmaladanan.fotopages.com/
personal http://profiles.friendster.com/akmaladanan



The Official Photographer for GFII AGM GFII President's Cup 2009, KGSAAS [Tan Sri Abu Hassan Omar] & MITI Golf Tournament 2009. KGSS [Tan Sri Muhyiddin Yassin]
_____________________________________________________________________________________

5 comments:

aj3k said...

mal, tahniah!
semoga ko berjaya di masa akan datang.
aku dah taknak mintak ayam golek lagi.aku cuma nak sesi foto ngan ko pulak lah.

syuk said...

nice one dude

peijan said...

tahniah beb!

Acai said...

mal, selamat ulang tahun ke 4..:) lama sungguh ko dalam bidang ni..patutlah gambar power2,heheh..

aku tertanya2 kamera filem canon dulu camne ek?kekekekkekee..jom beli kamera film mal..tapi ko kena ajar akulah pakai..

akmaladanan said...

ajek, hahah thanks a lot dude, no prob laa jek. anytime je bro

syuk, thanks for ur time bro

peijan, lama aku X ke blog ko.. makin power, hrp ko dah sihat skrg

acai, lama mmg lama, power tu X lagi laaaaa, jom beli film. mmg best. nk tgk film canon tgk james nachway (kalau silap eja sorry) war photographer terkenal dunia