Tuesday, November 16, 2010

HOBI GILA

Me on Basikalton with Datuk Pengarah,UiTM Melaka/ 16.11.10

1. Aku selalu peratikan, kawan-kawan aku dalam bidang photography ni mempunyai hobi hobi yang sangat mahal harganya. Kami sudah pun mempunyai hobi yang mahal. Hampir aku tak berkahwin pasal duit aku banyak mengalir ke arah photography ni. Nak kata kaya tak juga... pasal aku masih jugak macam ni, cuma aku agak happy dengan hidup aku sekarang ..itu jer. Kaya tu subjektif pada aku ...nanti aku sentuh bab kaya ni dalam bab yang lain. Bab yang ni aku nak story sikit pasal hobi baru aku yang macho lagi menggiurkan.

2. Aku ingat lagi, masa aku nmula-mula datang KL. Tempat pertama aku sampai ialah Puduraya. Tp Puduraya tak de kena mengena dengan cerita ni.

3. Aku jumpa sorang mamat bernama Yus ...aku gelarkan dia sifu rachun, ape dia ada mesti dia nak aku pun ada. Kalau barang die murah tak pe. Naik semput aku kumpul duit nak beli barang2 dia. First time aku jumpe Yus utk belajar amek gambar, pagi tu ada wedding assignment di Dewan Perdana Felda.

4. Sehari sebelum tu, aku pun penuhi kemahuan aku utk dapatkan sebuah lens yg aku idamkan - Canon 17-55 IS f2.8. Aku call bekas pengapit pengantin yg penah aku kenal dlm salah satu wedding yg aku cover - Usen Lavoice (jurugambar terkenal sekarang) utk belikan lens tu utk aku. Nak gila aku carik duit beli lens ni. harga dia RM3.9k plus filter etc, cecah jugak 4.2k. Maklumlaaa dulu aku charge murah, buat amal jariah ... berpeluh-peluh shooting, bersengkang mata edit gambar, print, susun etc ... dapat juga aku pegang lens yg diidamkan.

5. Nanti aku cerita mcm mana aku dapatkan semua lens yg aku ada. (Cerita tu tak best pun). Pevey pon terlibat dalam salah satu scene meracun.. cilaka!!

6. Pas lens tu aku kena racun si Yus, tiba2 budak2 photographer bangi sume ade PSP. Alamak, aku mmg Xnak tertinggal. Aku turutkan jugak beli sebiji RM700.00. last2 umah aku kena pecah hilang PSP yg aku sayang tu. Tak lama jugak lepas tu, sume main i pod touch, hahh aku pun beli juga RM900 (2nd). Apa lagi??

7. Sekarangm budak2 photo ni dah ade hobi baru, Udey, Moqh, Faiz, rudy sume main beskal... alamak, sekali lagi aku terpengaruh. Best juga bersenam sekali2. Aku ingat murah beskal mereka tunggang nie, sekali mencecah 4k laa pulak. Aku akan cuba buat yg terbaik .....


Baru aku paham hobi gila ni memang bikin kepala pening ...selagi tak dapat memang tak puas. Kenapa??






Akmal Adanan,
0127655165

5 comments:

Shahrul Shaharuddin said...

Salam Mal,
Huhu~ selain main kamera (yg mmg dah mahal!), ada yang kaki musik, ada kaki climbing.. semua 'keluar" dari dunia photog..

bagus gak tu, sekurang2nya, hobi baru membantu dari segi kesihatan dan juga emosi.. hehe =D

yours SH

Chaireel Azizee Mohamed @ Ayub said...

hahahahaha...nnt beli beskal plak ye dak...moqh da kawen...nnt teracun nk kawen....cepat2 kawen bro..keh keh..

ranggie said...

mal ko kalo kayoh beskal...kurus gerenti hensem tau..wkakkaka..apa pun mal...moga ko sukses dlm semua bidang k,apapun jgn lupa jaga mak dan adik2 tersayang...

rudy project said...

selamat berkayuh..ahaks>> cara gak kayuh pakai helmet askar..

AKMAL PHOTOGRAPHY said...

Shahrul, mmg berat nak memenuhi semua kehendak2 kita ni kan... mana yg larat laaaaaa

Khairil, ahahaaa ko doakan laa aku

Ranggie, thanks atas nasihat ko. Pasti aku akan jadikan panduan

Rudy, hehehee cara?? sebab terpaksa, moto dato pinjam naik bukit eheheheee