Thursday, March 26, 2009

SAVE OUR BELOVED EARTH !!!


EVENT: EARTH HOUR 2009
DATE: March 28th, 2009
VENUE: EARTH PLANET
TIME: 8.30PM - 9.30PM (1HOUR)


Sabtu nie, 28 MarcH 2009 adalah Kempen Earth Hour 2009. Ia telah disokong hampir ke seluruh dunia. Kira-kira 500 bandar dari 75 negara mengambil bahagian dalam program ini. Kuala Lumpur juga adalah salah satu bandar yang mengambil bahagian. Kalau Xsilap KLCC akan bergelap selama sejam pada hari dan waktu yang telah ditetapkan. Jadi, sesiapa yg free tu boleh laa datang and sama2 menghayati earth hour program ini.
“Earth Hour is an opportunity for every man, woman and child from all corners of the globe to come together with a united voice and make a loud and powerful statement on the issue of climate change,” Archbishop Desmond Tutu.

Kesempatan nie, akmal harap semua rakan2 yang membaca sudi meluangkan masa, memberi sokongan untuk kita sama2 menyelamatkan bumi kita yang tercinta ini. Diharap ia tidak tamat di sini sahaja. Kita hendaklah mengambil tindakan yg berterusan. Conserve our Earth. Ape2 yang kita lakukan ...pikirkan, adakah ia memudaratkan atau menambahbaikkan keadaan bumi kita. Peluang nie jugak akmal harap kita semua sama2 mengambil langkah terbaik utk masa depan, kehidupan manusia seperti:-
1. Sebaik yang mungkin, cuba jimatkan penggunaan tenaga elektrik. Jangan membazir, tutup suiz jika kita tidak menggunakannya. Bende nie semua org nasihat, tp paling susah nk buat kan???

2. Jimatkan air bersih. Contoh, kalau gosok gigi /basuh muka jangan biarkan air mengalir shj. Tutup sebentar. Kalau basuh kete, pakai baldi- ia dpt menolong kamu menjimatkan penggunakan air.

3. Jangan buang sampah merata2. Akmal selalu perati, rakyat Malaysia nie Xde disiplin. Suka hati je nk buang sampah. Dr kete, dr tingkap umah, kat taman2, kat mana2 lahhhh. Sebab tu kita lihat Malaysia nie kotor, Xmacam Singapore. Lagi satu, akmal selalu observe, Perokok, kalau dh abes tu, buang laa putung ke tempat yg sepatutnya, jangan jentik je ke mana2 yg kamu suka. (sorry tegur yer) ...

4. Car pooling. Sama2 jimatkan fuel consumption. Xkire ke mana laa, jika ade peluang, kongsi laaa. Dulu masa keje at KL, akmal naik bus, dlm jam2 tu tgk, sebuah kete seorang pemandu. Patutlaahhh jam. Xpayah laa drive pecut2, Xkemana nk lajunyer ...depan tu ade traffic light berenti jugak kan .. =)

5. Bila menyediakan makanan... budget elok2. Jangan buat secara berlebihan. Sama jugak bile amek buffet, kawal2 laaa.. org lain pon nk makan jugak. Bila lebih sangat, kan membazir.

6. Kalau gunakan tandas tu, pls laaa bersihkan lepas guna. jangan laa biarkan tandas tu kotor. Pls pikir, mcm mana next person yg nk gunakan tandas tu nanti. jangan selfish, even ia kotor, bersihkan..

7. Aku tambah kemudian (sekarang Xde idea) ...kalau ade idea, kamu pon boleh sumbangkan =)

So, as human, akmal harap kita ubah cara hidup kita. Ape juga yg kita lakukan, pls conserve our environment. Tanamkan sifat sayang kepada bumi kita.. Dah uzur sebenarnya nie. Kadang2 terpikir gak, apesal org2 kat luar tu, sibuk berdemonstrasi, berperang sana sini, berbunuhan etc. Kenapa tidak mereka get relax, enjoy the life... get fun. Kadang2 memang sedih, itulah sbbnya akmal sayang Malaysia nie.. hope mereka2 yg suke kekerasan mcm tu, Xlakukannya di sini. PEACE =)



Mari kita lakukannya!!! saya boleh, anda juga boleh!!!
Kepada sesiapa yg free, ade masa.. ade activiti yg dilakukan utk kita ...
boleh refer ke blog Udey - http://blog.udeyismail.com/ semoga kita semua diberkati hendaknyaa ...amin =)

TUTUPKAN LAMPU, SAYA SETUJU !!!


environment lover,
Akmal Adanan, Photographer
+6012.7655.165
official website| www.akmaladanan.com
email address| admin@akmaladanan.com
YM| akmaladanan@yahoo.com
my ex-blog| http://akmaladanan.fotopages.com
personal| http://profiles.friendster.com/akmaladanan




__________________________________________________________________________________________


1 comment:

GLizZY said...

So nnt join mn aktiviti for Earth Hour..?

(,") Picts anda sememangnya cantik2..